Föredrag av Mosse 29/2-2020

Mälarmårdens vallhundsklubb har haft förmånen att få ha Mosse Magnusson på besök som berättade om livet på sin fårgård i Skottland, arbete, träning och tävling. Sorunda bygdegård var väl besökt av framförallt klubbens medlemmar men även ett flertal åhörare från andra klubbar, totalt ca 50 personer.

Mosse bor på Middery Farm, tillsammans med sin fru Lotta, Lovisa (som jobbar på gården), 250 tackor och ca 40 hundar i varierande ålder. De köper in en del unghundar för att träna och sälja samt har ungefär två egna valpkullar per år. Rutiner är viktigt och varje dag följer samma rutiner som börjar kl 7 med hundrastning och slutar kl 21 då hundarna rastas och nattas. Hundarna rastas i flera olika hagar och övervakas så att de uppför sig mot varandra. Vad det gäller träning så startas unghundarna/valparna av Lovisa med socialisering, inkallning ( en del hundar kan inte sitt namn när de kommer till farmen) och grundträning. Sedan tar Lotta eller Mosse vid (beroende på vilken hund som passar dem bäst) för att vidareutbilda hunden. Mosse tränar ca 12 hundar per dag och utgår från hundens förutsättningar. Han talade om vikten av att kunna ”hålla av hunden” i stället för att lydnadslägga den. Hålla av dvs jobba med hunden så att den ej rusar, jagar får utan lär sig att känna av och hitta sin plats mot fåren utan att trycka dem i ex flankrörelser. Vi fick se videofilm på flera av hans hundar samtidigt som han kommenterade vad som hände på filmen. Han vill få fram ett rörelsemönster på hunden så att den känner av hur den ska röra sig tillsammans med fåren, han jobbar mycket med att variera rösten, visslingar och använder också sig av sin kropp för att bland annat blockera hunden om den är för mycket på, den ska börja tänka och känna. Mosse poängterade också det är viktigt att passa ihop med sin hund så att man kan jobba ihop, framförallt i arbete med får men även på tävlingsbanan. Sista stunden blev en del prat om att man ska tänka på vad för filmer som läggs ut på exempelvis Facebook, då de kan missuppfattas av vissa personer.

3 timmar med paus för fika, mingel och frågor från åhörarna gick fort. Jag själv fick en del att tänka över och började längta efter att gå ut med min hund och träna.

Tack så jättemycket för att du kom Mosse, det var kanon, vi vill ha mer!

Vid tangenterna Inger Tallbäck, MMVK